Posted by admin On January - 9 - 2024

 

 

Η εκδρομή της Γ΄ λυκείου για το σχολ. έτος 2023-24 πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Βουδαπέστη- Βιέννη- Βελιγράδι στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και των Ξένων Γλωσσών.

Στη Βουδαπέστη ξεναγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης , τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, την Πλατεία Ηρώων με τους 7 Μαγυάρους πολεμιστές των φυλών που ίδρυσαν την πόλη και το Μνημείο της Χιλιετηρίδας με το άγαλμα του Αnonymus.

Περπατήσαμε στον Προμαχώνα των Ψαράδων και το Κάστρο της Βούδας, τον Λόφο του Γκέλερτ με την πανοραμική θέα και το έφιππο άγαλμα του βασιλιά Στέφανου καθώς και το Ουγγρικό Κοινοβούλιο ( το ψηλότερο κτίριο της πόλης).

Στην κάτω όχθη του Δούναβη είδαμε το διάσημο γλυπτό των παπουτσιών, αφιερωμένο στη μνήμη των Εβραίων θυμάτων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, κάναμε κρουαζιέρα στον Δούναβη και απολαύσαμε την παραποτάμια Βουδαπέστη το βράδυ, περνώντας κάτω από τις Γέφυρες των Λεόντων (ή Γέφυρα των Αλυσίδων) ,της Μαργαρίτας και της Ελισάβετ (Σίσσυ).

Στην επίσκεψή μας στη Βιέννη θαυμάσαμε το Ανάκτορο του Χόφμπουργκ της πριγκίπισσας Σίσσυ, την Όπερα της Βιέννης , τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, γοτθικού ρυθμού και το Δημαρχείο της Βιέννης, στην πλατεία του οποίου υπήρχε μια Χριστουγεννιάτικη αγορά, όπου κάποιοι μαθητές μας δοκίμασαν το διάσημο glühwein.

Στο Βελιγράδι επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Νίκολα Τέσλα με πρωτότυπες συσκευές του επιστήμονα που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ηλεκτροδότηση του κόσμου, ξεναγηθήκαμε στα αγγλικά και συμμετείχαμε σε διαδραστικές δραστηριότητες, την ημέρα που το μουσείο γιόρταζε τα 71 χρόνια λειτουργίας του. Προσκυνήσαμε στο Ναό του Αγίου Σάββα , τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων.

Περπατήσαμε στο Φρούριο του Βελιγραδίου, το Πάρκο του Καλεμεγκτάν με το άγαλμα του γυμνού νικητή και θαυμάσαμε τον Πύργο Νεμπόισα στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη , όπου φυλακίστηκε ο Ρήγας Φεραίος.

Ελπίζουμε, το ταξίδι αυτό στη βορειοανατολική Ευρώπη, να αποτέλεσε ένα όμορφο διάλειμμα στην προσπάθεια των μαθητών μας, ένα γλυκό τέλος για την τελευταία τους χρονιά στο σχολείο και να τους άφησε όμορφες αναμνήσεις.

Ο διευθυντής και οι καθηγήτριες/ές του ΓΕΛ Ασσήρου

Comments are closed.