Posted by marlyk On February - 15 - 2018

Ο υδράργυρος πέφτει, οι πρώτες νιφάδες του χιονιού κάνουν την εμφάνισή τους, η φύση ντύνεται στα λευκά και τότε έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια γκάμα διαφορετικών αθλημάτων στο χιόνι, όπως σκι, snowboard και πολλά άλλα. Η χιονοδρομία ή σκι, όπως και τα υπόλοιπα χειμερινά σπορ, γυμνάζει όλο το σώμα, καθώς βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό και μυικό σύστημα, ενώ παράλληλα είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο έως και αγχολυτικό. Ωστόσο δε χρειάζεται να είσαι αθλητής για να το δοκιμάσεις. Το μόνο που χρειάζεται -εκτός από το βασικό εξοπλισμό – είναι κέφι, καλή παρέα και μια ηλιόλουστη χιονισμένη μέρα. Ίσως φαίνεται δύσκολο, αλλά αρκούν 1-2 μαθήματα για να μάθει κάποιος να ισορροπεί, να φρενάρει με τα χιονοπέδιλα, καθώς και να κατεβαίνει μια πλαγιά με μικρή κλίση. Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας είναι το κατάλληλο πεδίο δράσης για μια γνωριμία με το σκι.
Η εμπειρία της χιονοδρομίας θα διασκεδάσει και πιθανά θα ενθουσιάσει τους μαθητές, γιατί είναι μοναδικά όμορφη. Κάτι η μυρωδιά και τα χρώματα της φύσης, κάτι η θέα του βουνού από ψηλά και η αίσθηση ότι είσαι ένα κομμάτι αυτού του τεράστιου μαγικού κόσμου, κάτι η ικανοποίηση που νιώθεις ότι “δαμάζεις” ένα ολόκληρο βουνό κατεβαίνοντας την πλαγιά, σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι “αυτό πρέπει να το ξανακάνω”.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας με θέμα τη χιονοδρομία οι μαθητές θα μάθουν πως:
-να προσεγγίζουν ένα θέμα από όλες τις πτυχές του, για να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη και εικόνα γι’ αυτό
-να ερευνούν, να συλλέγουν και να ταξινομούν στοιχεία για οποιοδήποτε θέμα τους ενδιαφέρει
-να συνεργάζονται και να δρουν ομαδικά
-να προετοιμάζονται κατάλληλα και να τηρούν κανόνες ασφαλείας
-να συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την άσκηση
-να αγαπούν, να σέβονται και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, που μας επιτρέπει να ασκούμαστε, να διασκεδάζουμε, αλλά και να απολαμβάνουμε την ομορφιά ενός χιονισμένου τοπίου

Όλγα Αλεξανδρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής